Fart ute på vannet

Fart ute på vannet

Det å benytte seg av vannet til frakt av mennesker og varer samt til å utnytte resursene der har mennesket gjort i veldig mange år nå. I fra starten av benyttet menneskene seg av tømmerstokker og sivbåter som de fikk gjort det de skulle med. Utviklingen har gått ganske sakte i starten, men i den senere tidsalder har utviklingen gått rivende fort. Dagens skip er jo enormt store samt noen båter er enormt raske for det finnes jo utrolig mange varianter der ute.

Raske småbåter

Av det som virkelig gjelder for mange er jo fart og spenning, både som privatpersoner eller som sport. En liten båtklasse som det virkelig er fart på er Zapcat klassen, dette er en av de miste klassene innen motorbåt sporten. Disse små lette båtene kan oppnå en fart på hele 120 km/t, veldig fort det ute på vannet. De har en maks vekt på 150 kilo og motoren må ikke overskride 50 hk. Denne klassen har sin opprinnelse i fra badevaktene som holdt til i kystområdet i Sør-Afrika og spredte seg fort til resten av verden. Man kan stille opp i flere alders bestemte klasser samt alt i fra amatører til proffer, moro har de det nok alle sammen.


Spirit of Australia

Spirit of Australia

Den som innehar verdensrekorden på vannet er Australieren Ken Warby med sin egenproduserte båt som heter Spirit of Australia. Han bygde båten i sin egen hage på 70 tallet etter sitt eget design og når man tenker på den tekniske utviklingen i fra da til i dag er det jo litt merkelig at ingen har slått rekorden han satte i 1978. Rekorden er på svimlende 511,11 kilometer i timen, så lett har det ikke vært å slå den rekorden nei. Denne båten har nå fast plass i Australias Nasjonale Maritime Museum. Men Warby vil gjerne slå sin egen rekord og har nå sammen med sin sønn startet å lage etterfølgeren av Spirit of Australia, skal bli moro og følge han videre og se om han klarer det.

The World is Not Enough


The World is Not Enough

Det er ikke bare innen vannsporten det er raske båter, luksus yachten World is Not Enough er så langt verdens raskeste yacht. Det er bygget av verftet Millennium Superyachts som eies av Amerikaneren John Staluppi. Det er ikke bare båter han har blitt stor på, han driver også med salg av biler og gjerne gamle klassiske biler med en ganske høy prislapp. Yachten sto ferdig i 2004 og toppfarten er på hele 70 knop eller 129,6 kilometer i timen, fort nok for en luksus båt. Mars farten er derimot på mere beskjedne 50 knop, selv om mange mener det er fort nok også. Den har to 18 sylindere motorer av typen Paxman som er dieselmotorer som gir omtrent 11 000 hestekrefter, i tillegg er det montert to turbiner av typen TF 80 Lycombing som gir 9200 hestekrefter til. Det er kombinasjonen av disse motorene samt det spesielle skroget som er V formet som gir denne farten. Det går nok fort nok for de ti gjestene som det er plass til om bord