Gøta kanal

Etter flere flotte turer i Norge og en tur på Svalbard setter jeg kursen til Sverige og til Gøtakanalen for og se på mulighetene der for en flott kanotur.

GØTA KANAL

Gøta kanal ble bygd mellom 1810 og 1832 av ingeniøren Baltazar Von Platen. Han både planla og sto for byggingen av kanalen som er en av de største utbygningsprosjekter i Sverige noensinne. Den er 190 kilometer lang og strekker seg fra østkysten ved Mem til Sjøtorp ved innsjøen Venern. 87 kilometer av kanalen ble håndgravd av ca 58000 soldater som brukte over 20 år for og bli ferdige. Det er 58 sluser langs kanalen som var en viktig transportvei på 1800 tallet. Den er i dag en av Sveriges største turist attraksjoner som sammen med Trollhatte kanal som går fra Østersjøen til Væneren så videre Gøta kanal til Gøteborg danner kanal en vannvei som går fra kyst til kyst i Sverige. Underveis finner man også 2 museer, en ved Motala og en ved Sjøtorp der du kan få med deg historien om sjøfarten på kanalen. Det er tilrettelangt med ca 20 gjestebrygger langs turen, så det meste er tilrettelagt for de fleste typer båter og kanoer langs kanalen. Dette er Sveriges største kulturhistoriske byggverk som har besøk av over 3 millioner turister pr år.

Jeg velger å starte turen fra Væneren og Sjøtorp. Her er det 8 kanalsluser på en ca 3 kilometer lang strekning. Ett lite stykke nordover ligger Norrkvarn som er et populært sted for barna med sin minikanal hvor de kan utfolde seg.  Her er det også strender, kafeer og boder med kunsthåndverk hvor man kan slappe av og nyte naturen. Ved Vettern ligger Karlsborg festing som har en omkrets på 5 kilometer og er ett av Europas største byggverk. Det finner du på Vanæs Udde, her får du guidede turer hele sommeren om Sveriges historie. Det er mange kafeer og restauranter langs kanalen og med en del overnattingsmuligheter er mulighetene mange for en flott tur. Her er det også mange aktiviteter for store og små, flere museer, håndverksbutikker, kulturstier, bad og opplevelsesområder. Her finnes det flere minigolfbaner og iskrem barer som nok kan friste de minste i familien. Og med mange bademuligheter langs kanalen både utendørs og innendørs som Varamobaden i Vætteren som er nordens største innsjøbad. Det er mange muligheter også rundt om på de forskjellige plassene om man velger og la kanoen ligge i noen dager og beveger seg litt utenfor akkurat kanalen. Her er det ridning og sykkelturer mm. Det er mange campingplasser langs kanalen så man har mange muligheter til og ta både lange og korte dags etapper og få med seg det meste rundt omkring. Vassbacken har en av kanalens beste campingplasser, Wassbacken Camping. Her er det restaurant med alle rettigheter, kafe, kiosk, minigolf, pedalbåter, sykkel og kanoutleie. Med egen marina er dette et yndet sted både for de med kano og de med fritidsbåter og ta en stopp for en eller flere dager.

Det var en liten tur gjennom Gøtakanalen og fritidsmulighetene underveis. Her var det alt fra stille og rolig natur til mere travelt turistområde. Turen fortsetter videre i neste artikkel så bli med videre.