Kjøpe din første seilbåt

Båtlivet byr på mange utfordringer, og drømmer du om å fylle dagene med båtglede, da er seilbåt en mulighet. Men man må skaffe seg sertifikat og kunne sjøvettreglene. Skal man ferdes ved strandlinjen må man kjenne de mange skjærene i sjøen og ikke minst forstå forskjellen på styrbord og babord. Men velger man båt med seil, ja da skaffer man seg enda flere utfordringer. Utfordringer er med på å skape mestringsfølelse, så det er kun en god ting. Men hvilken seilbåt skal du velge om det er din første? Hva bør man tenke på og se etter? Her er noen mer eller mindre opplagte tips – men også noen smarte triks for ditt kjøp av seilbåt for første gang.

Kjøpe din første seilbåt
Kjøpe din første seilbåt

Bruken

En seilbåt er så mangt, fra de helt små jollene med plass for en person, til enorme havseilere med storseil og master. Ønsker man seg en seilbåt i mellomklassen, må man også være forberedt på at det er mye å lære, veldig mye å lære. Ikke bare skal man kunne noe om navigering og styring i vind, man skal også kjenne til knuter og fortauing. Kan du forskjellen på en knop og et stikk?

Skal du bruke seilbåten noen ganger hver sommer, eller drømmer du om en havseilas? Uansett må du lære deg seiling som i seg selv er et fag. Derfor er det lurt å starte med en middels stor seilbåt, slik som en klipper med et seil og påhengsmotor. Da kan man prøve seg opp mot vinden, og gå for motor innaskjærs for å unngå farlige situasjoner.

Bruken
Bruken

Prisen

Hva skal herligheten koste? En seilbåt er en relativt stor investering, men det trenger ikke koste skjorta. Dersom man velger brukt seilbåt, vil man i snitt spare 30-40% av kostnadene ved en ny båt, men man må beregne noe til reparasjoner og vedlikehold. Det er likevel ingen interne motorer som trenger stell, så det meste kan man gjøre selv. Vil man bruke en halv million på seilbåt er det ingenting i veien for det, men det kan bli en god del billigere. Spør familie, venner og bekjente om de selger seilbåt, eller søk på nett for enda bedre priser. Å bruke vinteren og våren til å pusse opp seilbåten, er en del av sjarmen. Velg å kjøpe seilbåt sammen slik at du kan fordele utgifter og kostnader på flere.

Størrelsen

Det meste handler om størrelse, også når det gjelder seilbåt. De aller minste seilbåtene kan man få plass til på en tilhenger, men en skikkelig storbåt er avhengig av at du har egen båtplass. Båtplasser er ikke gratis. En stor seilbåt krever mye mer kunnskap og erfaring å håndtere enn en liten. Hva skjer når det er rev i seilet eller du har siktet deg inn på et skjær i plutselig storm. Hva gjør du når skal jibbe og endre kurs? Hva slags sikkerhet er minstekrav når uhellet er ute? Det er mange ting å tenke på når man skaffer seg en stor seilbåt, men en god del mindre når man kjøper en liten.

Hvor?

Hvor skal du så ha seilbåten? De fleste vil nok si at den skal være på hytta. Er man så heldig å ha egen havn, kan det være helt ok med egen seilbåt. Men man trenger lift for å heise den opp for vinteren og når den trenger vedlikehold. Vil man ha muligheten for deilige dager på sjøen der man bor, må man vurdere hva båtplass koster i byen. Det er mange ting å tenke på før man kjøper sin første seilbåt, så tenk gjennom alle detaljer først.