På elver og sjøer i Norge

Nå skal jeg se litt på diverse aktiviteter og fritids sysler på vannet og i vannet. Det er mange forskjellige ting man kan foreta seg ved elver, sjø og hav. Og mange mennesker i Norge er veldig flinke til å bruke naturen på riktig måte og utnytte de muligheter den gir. Alle våre innsjøer og elver og så videre gir jo utrolige muligheter. I denne artikkelserien blir det å se litt på alt dette.

 KANO

Kano padling er en av dem, for mange er det en beroligende tur i naturen enten man er på sjøer eller elver. Det er en populær måte og feriere på. Enten man finner forskjellige innsjøer eller relatift rolige elver. Man kombinerer det gjerne med fisk turer og finner seg idylliske plasser til og slå opp teltet på. Nevner noen eksempler på populære turer. Fjorda eller Velmunden mellom Randsfjorden og Sperillen fremstår som ett padle eldorado som man absolutt bør oppleve. Dette er en sikker vinner for nybegynnere med mange og gode teltplasser. På vestlandet er Lindås rett nord for Bergen ett yndig sted med mange muligheter.

En annen flott tur for litt nybegynnere er en tur på Langen, Detter er en sjø men ser mere ut som en elv. Langen ligger i Ski og Enebakk kommune. Her er det mange små øyer som det er mulig å overnatte på, langs med vannet ligger det mange fine og idylliske hus og hytter, så det er en flott tur. Ønsker man og prøve fiskelykken er det lake, gjedde, abbor, mort, brasme, ørekyte, ørret og ål her. For de litt mere erfarne padlerne kan en kanaltur være tingen som foreksempel i Østfold. Her kan du padle på sjøer som ligger som en perlerad. Haldenvassdraget, Skullerudsjøen, Rødenessjøen, Ara, Asperen, Bøens fjorden og Femsjøen er perleraden av vann som strekker seg fra sør til nord og de gjennom de østlige og sørlige delene av Østfold. Ett elderado for padlere.

Mange av sjøene er bundet sammen med ett imponerende sluse og kanalsystem som gjør det også mulig for litt større fritidsbåter også kommer seg frem. Disse kanalene ble lagd i midten av 1800 tallet egentlig ment for tømmerfløting. Den siste fløtingen ble foretatt i 1982 og slusene ble da stående nærmest ubrukte. De hadde fort forfalt om ikke et våkent kanalselskap og interesser i kommunen påtok seg å holde slusene vedlike. Du finner Kanalmuseet ved slusene i Ørje som er verdt et besøk, her får du kunnskap om vassdrag, tømmerfløting og historien gjennom årene. De har også sin egen slusefestival hevert år med egene hådverksdager, kafe og servering, noe og få med seg på turen.

En flott tur er også Nordmarka Classic som turen heter, den går fra Mylla helt innerst i Maridalen. Med 14 vakre nordmarksvann i vente blir det en garantert flott tur. Her må man dog belage seg på å frakte båten noe på land mellom noen av sjøene. Her finner vi Skarvvannet, Bu vannet, Pershusvannet, Katnosa og Spålen for å nevne noen. Et av markas fjerneste steder er Sinnerdalen som også er inngangsporten til Spålen- Katnosa naturreservat. Det ble opprettet i 1995 og dekker nesten 19.000 dekar hvorav ca halvparten ligger i Ringsaker kommune og resten i Oslo. Her finner man også utleiehytter fra DNT Den Norske Turistforening, De ligger ved enden av Sinnera.

Det var litt om mulighetene med kano turer på Østlandet, ferden går videre så følge med. Om jeg blir i Norge eller om jeg ferdes også til utlandet vil tiden vise.