PÅ TUR I FINLAND del 1

Etter mange flotte turer rundt omkring tar jeg nå turen til Finland. Finland har også tilnavnet de 1000 sjøers land. Så det sier seg nesten selv at dette i dette landet finnes det utrolig mange fine opplevelser å gjøre fra vannet. Man kan enkelt ta seg rundt oppe på vannflaten ved hjelp av for eksempel en kano. La oss se på noen av de turmulighetene som finnes i Finland.

Kanotur

Når jeg har ankommet Finland, så går turen først til et lite sted rett vest for Helsinki som heter Kærret, det ligger rett ved øya Ekø og er en fin plass og til starte turen ifra. Det er utrolig mange flotte steder i Finland og padle, så start stedet ble valgt helt tilfeldig. Ferden går mot øst og så nordover, passerer så Jærnø på østsiden, her ute i skærgården ligger det mange flotte øyer som passer ypperlig for camping og for fisking så man trenger ikke og ta lange etapper for og finne ett nydelig sted for en pause eller overnatting, turen går så inn i Skogbyfjorden og øya Bjørnholmen passeres på vestsiden. Da kommer vi inn i Odensøsundet og finner øya Slåtterholmen hvor vi velger og slå leir for natten, her ligger det fem øyer rett ved siden av verandre, de andre er Mæragrundet, Tallholmen, Stengrundet og Sænkøren, vi valgte den største av dem da vi fant en flott plass der.

 

 

Etter frokosten fortsetter ferden videre nordover og vi kommer inn i Stadsfjorden, passerer Kalvøn og Vitsten på østsiden og vi får byen Raseborg på vestsiden. Videre innover kommer vi til Præstviken og så inn i Mørbyhavet, der finner vi Bockbodaholmarna hvor vi tar neste overnatting med litt fisking før mørket kommer. Neste dag går ferden videre nordover inn i Sandviken og så inn i Skuruviken, innerst i Skuruviken finner vi en liten kanal som fører oss videre nordover forbi Skuru og Tallbacka og inn i Borgbytresket, en liten innsjø. I nordenden av den finner vi igjen en liten kanal som går videre nordover forbi byen Fiskars og så ut i Degersjøn. Der finner vi øya Storholmen hvor vi tar neste stopp.

 

 

Etter en god natts søvn fortsetter vi videre, vi padler litt tilbake sydover og forbi Djupviksodden og Degernæsklobben og ut i Bøletresket hvor vi svinger opp mot nord igjen. Brænnholmen passeres på vei mot Kvarnbyudden hvor vi igjen finner en liten kanal videre oppover som heter Kvernbyån, Den fører oss inn i Finnsjøn og i midten av den ligger Finnsjøholmen hvor vi sier oss fornøyd for i dag og setter opp teltet igjen for natten.

Det blir noen korte og noen lange dager på turen, vi velger og stoppe når vi finner ett fint sted og slå leir, man har da ikke dårlig tid vel, må kose seg på turen og. Neste etappe blir opp mot Anskunjoki en liten elv som fører opp til Keskiportti en liten innsjø som ligger rett før Lahdenpoja som den nedre delen av Seljænalanen heter. Seljænalaen er en ganske stor sjø som også gir oss flere valg om veien videre på turen. Vi kan dra vestover til neste sjø, eller nordover som innebærer masse bæring mellom små sjøene eller da vestover som også innebærer en del bæring. Vi velger da vestover, det fører oss igjen til en liten kanal inn til en stor innsjø som har flere navn etterhvert som vi beveger oss videre vestover.

Her avslutter vi for denne gangen, men turen fortsetter i neste artikkel, så bli med oss videre på ferden igjenomm Finnland.