På tur i Norge

Etter en flott tur i Østfold og langs kysten fra fyr til fyr på sørlandet, tar jeg turen til Femunden. Femundområdet er et av de siste store uberørte villmarksområder i Sør Norge. Femunden er Norges nest største innsjø og er et eldorado av større og mindre sjøer, elver og fiskevann. Her er det runde fjelltopper, næringsfattige vassdrag og eldgamle furuskoger, noen steder er det frodige bjørkeskoger. Alt beliggende på et høydeplatå i Engerdal kommune som er svært tynt befolket.

Femunden er det perfekte stedet til både dagsturer og lengre utflukter. Her kan man kombinere fisketuren med andre frilufts aktiviteter som bærplukking og fjellturer, som passer ypperlig med kano. Man kan ta utgangspungt ved Synnervika hvor man padler rundt Nesset og inn i Nordvika. Her er det en tømmerrenne helt nord inn i Nordvika, Den ender opp i et lite vann hvor man kommer til Lortholbua hytte hvor man har overnattingsmuligheter. Videre fra hytta er det en ny tømmerrenne som tar deg videre innover gjennom små vann, flere tømmerrenner og elver til man til slutt kommer til østenden av Håsjen. Her kan man fortsette innover til Rambergsjøen og Rismosjøen. Det er flere muligheter og retninger man kan ta langs Femunden, men man må regne med en del bæring mellom sjøer og elver langs turen.

HARDANGERVIDDA

Da beveger jeg meg opp til Hardangervidda som bestårav en rekke større vann og en del utfordrende stryk, så dette er en tur for de drevene kanopadlerne. Kvennavassdraget er ca 70 kilometer langt, fra Holmavatn i vest til Mogen i øst. Det er et kjent område for jakt, fiske og med en vakker natur.

Jeg starter ved Holmavatn, ved enden av vannet kommer det første stryket og her gjelder det og passe på nedover. Etter stryket kommer man til Kvennesjøen og så videre til Øvstad Krokavatn, Midtre Krokavatn og Nedsta Krokavatn. Her må man velge om man tar sjansen nedover strykene eller om man velger og bære kano og utstyr nedover, det kommer litt an på vannføringen når man er der.

Videre kommer man til Sandvatn, Gundleiksbuvatn og Briskevatn. Her er den mange muligheter for og slå opp telt og slappe av litt med fiske og naturopplevelser. Mellom Gundleikvatne og Briskevatn må man bære kano og utstyr, det er en høydeforskjell på 36 meter mellom disse vannene, og strykene kan ikke padles her. Videre ned fra Briskevatn kommer man til Honserudvatn og Vollevatn. Så ble det bæring igjen ned til Mogen hvor Mogen turisthytte ligger, som frister med både overnatting og matservering. Så ender turen opp langs Møsvatn fra Mogen og inn til Vardland hvor ferden slutter for denne gangen. Turen kan være hard med mye bæring og kraftig motvind, så den passer ikke for nybegynnere. Men du verden for et naturskjønt område og padle igjennom. Med mange egnede plasser til og slå opp teltet og slappe av med litt fiske og nyte dyreliv og natur.

Da var turen på Hardangervidda over. Det ble en flott kanotur, litt slitsom med all bæring men alikevel verdt turen. Følg med videre for neste tur.