På tur med Kano i Norge

Da fortsetter jeg min kano tur rundt om i Norge. Etter flere flotte turer på Østlandet tar jeg turen videre vestover. En flott tur langs kysten ved Agder kan anbefales, med 20 fyr langs kysten hvor omtrent halvparten har overnattings muligheter blir det en flott tur. De fleste fyrene er fra 1830 til 1890 de viste veien for sjøfarende langs kysten, i dag er alle fyrene automatiske og ubemannet. Det er i dag kystverket som står for vedlikeholdet av fyrene mens det er forskjellige organisasjoner som står for vedlikehold og drift av overnattings tilbud ved en del av fyrene. Jeg starter turen i øst ved Risør, der er Stangholmen fyr, her er det om sommeren konsert sene og restaurant, men ikke noe overnattingstilbud.

Neste sted på turen er Lyngør fyr, som er sommerbolig for kystverket. Turen går videre til Møkkalaset fyr ved Tromøya utenfor Arendal. Dette fyret er nedlagt, fredet og slukket, det fungerer bare som dagsmerke og har ingen overnatting. På andre siden av Tromøya ligger Sandvikodden fyr, Store og Lille Torungen fyr. Store Torungen har overnattingsmuligheter som er drevet av Aust Agder turistforening.

Neste fyr med overnattings muligheter er Saltholmen fyr ved Lillesand. Da har man passert Rivingen fyr og Homborside fyr. Så kommer man til den berømte Blindleia hvor det kan være mye trafikk om sommeren. Etter at man har passert Blindleia kommer man til Kvåsefjorden som er kjent for høye bøleger og strømmer så her må man være litt forsiktig. Når man har passert der kommer man til Grønningen fyr og Odderøya fyr. Det er her på Odderøay Quart festivalen finner sted. Neste stopp er Ryvingen fyr, Norges sydligste fyr. Hvor man kan ta fot turen til den store hvite pyramidevarden som er en opplevelse man bør få med seg. Så kommer jeg til Hatholmen fyr og videre til Lindesnes fyr hvor man har overnattings muligheter. Videre til Søndre fyr og Lista fyr. Det siste fyret langs Agderkysten er Varnes fyr, som det er bare ruiner igjen av. Det er en flott tur man får langs kysten, Noen steder er værutsatt så man bør være oppmerksom på vind og strøm i områder.

LYSEFJORDEN

En virkelig flott tur med kano eller kajakk er en tur langs Lysefjorden. Startsted ble Forsand og med ca 40 kilometer lang tur innover fjorden får man en opplevelsesrik tur. Her kommer man virkelig nære naturen men fjellveggene rett opp fra fjorden med flere vannfall, ett vakkert skue.

Det er en fordel og padle nære land da det er masse og oppleve som grotter, dyreliv, små og store fosser mm. Da man ankommer Fjøli kan man ta en tur opp en av verdens lengste trapper, med 4444 trappetrinn rett opp fjellsia blir det litt av en tur. Man må være oppmerksom og vise hensyn innover i fjorden da det er mange båter som frakter turister her.

Da var turen innover Lysefjorden over. Hvor jeg reiser videre herfra har jeg ikke bestemt enda, men er du interessert så følge med – det er ikke veldig lenge til jeg fortsetter min tur.