PÅ VANNET OPPOVER STORA LEE

Da fortsetter jeg min tur i kanoen. Etter noen flotte turer i Norge, på Svalbard og Gøtakanalen i Sverige, setter jeg kursen til Stora Lee.

STORA LEE

Dette er en innsjø som ligger i både Sverige og i Norge, Hvor det er Marker og Aremark kommune i Østfold som er den Norske delen av Stora Lee. I Sverige ligger den i Dals- Ed kommun i Dalsland og Årjængs kommun i Værmland. Stora Lee er på 131 km2 totalt, hvorav 15,43 km2 ligger i Norge. Sjøen er lang og smal og egner seg godt til padling. den har en total lengde på ca 70 km og med over 300 små øyer er det mange muligheter for og stoppe opp og slå opp teltet for overnatting.

Sjøen er også kjent for sitt gode fiske med ca 25 fiskearter. Jeg starter turen ved Ed i sydenden av sjøen. Etter anbefalinger holder jeg meg til den østre siden nordover, på grunn av vær og vind. Etter en stund langs sjøen finner jeg en koselig liten øy som jeg bestemmer meg for å overnatte på. Setter opp teltet og gjør klart fiskesakene for og se om det blir fiskemiddag i dag.

Man må huske på og løse fiskekort som gjelder for Stora Lee, på den siden av Norge – Sverige man er på. Det ble ikke så mye fisk, men det holdt til en middag. Noen laks og noen ørret, pluss to gjedder, som jeg slapp ut igjen.

Det blir en tidlig start neste morgen, videre nordover.

Etter en god frokost fortsetter jeg ferden nordover. Målet for dagen er Stora Lee Camping. Været er flott i dag, sola skinner og det er nesten vindstille så det blir en flott padletur. Jeg passerer mange små øyer som egner seg for både overnatting og for å fiske fra.

Etter en god stund kommer jeg frem til Mosvikøa som ligger akkurat innenfor den Norske grensen. Jeg passerer den på vestsiden for og komme inn til Stora Lee Camping. Her er det en del aktiviteter så jeg blir nok her en dag eller to. Stora Lee Camping ligger i Aremark på Tolsby gård. Det er en gammel slektsgård som familien har hatt siden 1600 tallet. Det er i dag den tolvte generasjon som driver gården og campingplassen. Det ble foretatt en regulering av området i 1989, men det var først i 1991 at campingplassen åpnet. Den har da blitt utvidet hvert år siden den gangen og består nå av 160 faste plasser, 25 besøksplasser, 11 hytter og 2 leiligheter.

Camping plassen ligger inne i en lun liten vik og er ett yndet bade og fiskested i området. Plassen er også lett og komme fram til via landeveien, Det er ca 35 km til Halden og det samme til Ørje.

Av aktiviteter har plassen eget område med ballbaner, hoppepute og lekeplass for de minste. Her er det flotte sandstrender, du kan bli med på gjeddefiske, ponniriding, skogsturer, sykkelturer, offroadsykling eller leie en kano eller kajakk og ta en tur på egenhånd. Sommer fest blir også arrangert, med skattejakt, leker for barna og melkespann kasting mm.

Der avslutter jeg denne artikkelen, men fortsetter turen i neste, så følg med videre på Stora Lee.