SEILBÅTER

Mange har ønske og egen båt, spesielt om man bor i nærheten av sjø og hav. Valget av type båt kommer jo an på bruken man har planer om. En liten robåt på hytta for og fiske litt eller en liten seilbåt som man kan nyte freden i ute på vannet. Seilbåter er det jo også veldig mange varianter av, det har blitt en populær måte og ferdes ute på vannet med. Man slipper motorduren og kan virkelig nyte freden.

Seilbåter

Litt historie

Det og ferdes ute på vannet har menneskene gjort i uendelige tider, når den første båten ble til finnes det ingen informasjon om. Det man derimot vet er at i Egypt fantes seilbåter for nesten 7000 år siden, det var båter som var lagd av papyrusrør. Disse papyrus båtene var på omtrent 20 meters lengder og fikk etter hvert seil påmontert. Med en kombinasjon av årer og seil tok disse båtene seg opp og ned Nilen som var den viktigste transport veien i Egypt på den tiden. Etter hvert som handelen økte og flere mennesker som også tok disse båtene for og forflytte seg ble det stadig bygd større og større båter. Materialet ble også skiftet ut, papyrus rørene ble erstattet med trevirke som fikentre og akasie tre. Båtene ble da omtrent dobbelt så store og ble snart også benyttet ute på havet. Handelen hadde økt betraktelig og etterspørselen etter stadig større båter var der hele tiden. I Romertiden var det livlig handel omtrent over alt i verden og med det stadig større båter. Byggematerialene og byggestilen var forskjellige i fra de forskjellige områdene langs havområdene og man lærte hverandre om metoder og bygge på.

Seilbåter

Seilbåter

Det har blitt en god del forskjellige typer seilbåter, alt i fra små brett med seil til enorme havseilere. Det som betegnes som den minste i seilbåtklassen er jolla, det er båter som Zoom 8, Oslo jolle, Laser jolle og snipe. Disse kalles også for entypejoller. Litt større er båter som Drake, Solingen, Nordisk Folkebåt og Albin Express. Dette er båter som kalles entypekjølebåter. Katamaraner er båter med to skrog og trimaraner har tre skrog, som Tornardo og Hobie Cat. Disse blir da kaldt flerskrogs båter. Disse seilbåtene har blitt veldig populære i den siste tiden. Til slutt har vi typen kjøle båter som Albin, Willing og Knarr.

Bruksområde

Det er jo flere bruksområder man kan bruke seilbåten til, dagsturer, helgeturer eller lengre ferieturer. Mange bruker også seilbåten sin til å konkurrere med. Skal man delta i seilas og regattaer er det best for nybegynnere og starte med seilbrett eller små joller. Man må lære seg seilteknikken og det meste angående vinden for å gjøre det bra innen sporten. En jolle er lett å seile alene, letthåndterlig og ypperlig for nybegynnere. Da man her lært seg det grunnleggende velger man og gå opp ett hakk og da er Zoom 8 og Laser greie båter og bruke. Disse båtene er en god del raskere enn jolla, de planer fortere og er et godt valg av båt for å bruke i konkurranser.