Svalbard

Etter flere turer med kano litt rundt om i Norge skal jeg prøve meg på en tur til Svalbard. Noen kaller dette verdens vakreste kyst, fra sjøsiden. Her er det dype fjorder, isbreer og et spennende dyreliv som er verdt og få med seg.

SVALBARD

Vi starter turen i Longyearbyen og drar ut til Nordfjorden, hvor vi setter opp leir ved Kapp Wijk og tar en liten fottur for å strekke på beina. En av det viktigste tingene her på Svalbard er at man må ha bjørnevakt, vakten går på rundgang, slik at alle får den søvnen de trenger.

Neste etappe er til Kapp Thoresen og så videre mot Skansebukta innover Billefjorden. Her har det vert både fangst sted med flere fangsthytter og gruvevirksomhet fra ca 1920 tallet, så dette er et historisk område. Pyramiden blir neste stopp, det var tidligere en Russisk bosetning her. Stedet ble fraflyttet i 1998 da gruveselskapet la ned driften på stedet. Videre til Nordenskioldbreen, her får du oppleve den mektige og klassiske breen og blåisen vil garantert gjøre deg imponert. Innover i Nordenskioldbreen kommer vi til Nordenskiold Lodge det er blir en flott avveksling fra teltlivet og kunne sove i en vanlig seng og få en god middag. Hytta ligger i et veldig fint terreng hvor det kan være vanskelig og oppdage den ved første øyekast. Her har alle muligheten til å nyte den fantastiske stillheten i Arktis. Her kan man sitte og se på både sel og isbjørn over en kaffekopp på terrassen. Dette er en tur som anbefales de litt mere drevene padlerne og det er viktig at man forbereder turen godt med både valg av rute og ikke mins riktig utstyr. God tur.

VANNSJØ

Etter en relativ kald tur på Svalbard beveger jeg meg ned til Østfold igjen. Nærmere bestemt Vannsjø. Vannsjø er en av Norges største innsjøer og har en strandlinje på over 200 kilometer. Landskapet rundt Vannsjø består av øyer, fjorder, sund og holmer og det er ett ypperlig sted for kano turer med mange muligheter for å slå opp telt og for fiske. Her er det også et veldig rikt fugleliv, spesielt arter som er knyttet til vann og en del av dem er svært sjeldne arter.

Knoppsvane, sivhøne, toppdykker, rørsanger, sothøne, hegre, fiskeørn og nattergal er blant fuglene som hekker i området rundt Vannsjø. Her har man flere starts muligheter for turen så det er bare å planlegge litt så får man garantert en flott tur. Jeg velger å starte i Nesparken og første etappe blir til Elverhøy som er en relativt kort strekning. Neste etappe blir innover i Vanemfjorden og rundt sørenden av Dillingøya. Dillingøya er Vannsjøs største øy og som har et fuglereservat i sørenden av øya hvor det er et rikt fugleliv med svømme og vadefugler. Dillingøya er omgitt av Vestfjorden, Lødengfjorden, Vanemfjorden, Sperrebotn og Årvollfjorden hvor det veksler mellom siv, svalberg og fjell i strandsonen. Videre går turen gjennom Nesengsund på østsiden av Dilling øya. Flotte overnattings steder er det ved Store og Lille Kvernøya med mange muligheter for å slå opp teltet.

Disse øyene ligger i Moss og det er der min tur avsluttes for denne gang. Jeg fortsetter padleturene i neste artikkel, så følg med videre på ferden.